DI-boksi

Keskustelua muista laitteista

Valvojat: scepa, selmu

guitar_hero
Viestit: 91
Liittynyt: 06 Huhti 2008, 20:44
Paikkakunta: Kuopio

DI-boksi

Viesti Kirjoittaja guitar_hero » 21 Huhti 2008, 16:48

Eli mikä se tollanen DI-boksi on?

hammett
Viestit: 298
Liittynyt: 20 Huhti 2007, 17:48
Paikkakunta: Savo

Viesti Kirjoittaja hammett » 21 Huhti 2008, 17:58

Kirjotin googleen di-boksi ja toisena löytyi:

DI-boksi (eng. Direct Injection Box) on elektroninen laite, joka muuttaa balansoimattoman korkea-impedanssisen signaalin balansoiduksi matala-impedanssiseksi signaaliksi.

Ominaisuudet:

Aktiivinen ja passiivinen

DI-bokseja on olemassa passiivisella ja aktiivisella elektroniikalla varustettuja. Aktiivinen DI-boksi vaatii +48V phantom-virtaa, kun passiivinen ei tarvitse.

Aktiivisen DI-boksin hyvinä puolina on parempi signaali-kohina suhde ja kalliimmissa malleissa saattaa lisäksi löytyä portaaton gain säätö. Lisäksi jotkut kalliimmat DI-boksit kuten Tech 21:n Sansamp on bassolle tarkoitettu säröpedaali-DI-boksi hybridi.

Aktiivisen DI-boksin huonoina puolina voi mainita esimerkiksi sen, että jos käytössä ei ole phantom-virtaa, yksikköön käyvää virtalähdettä ja pattereita ei satu löytymään, ei kyseistä DI-boksia voi käyttää. Toinen huono puoli on se, että kun DI-boksiin syötetään virtaa, niin plugi-piuhan irroittaminen ja kytkeminen aiheuttaa ulostuloihin poksahduksen.

Reititys ja liitännät:

Useimpien DI-boksit ovat monoja, eli stereolähdettä varten tarvitse kaksi DI-boksia, mutta myös stereo DI-bokseja on olemassa.

DI-boksien sisääntulo on useimmiten TRS-plugi liitännällä varutettuna ja ulostulolitäntä XLR. Kuitenkin myös varsinkin DJ-käyttöön tarkoitetuissa DI-bokseissa voi olla myös RCA sisääntulo.

Hyvin monissa DI-bokseissa on myös plugi-liitännällä varustettu linkki-liitäntä (saattaa olla esimerkiksi nimellä LINK, THRU, TO AMP tjms), jolloin esimerkiksi DI-boksiin kytketyn basson voi kytkeä bassovahvistimeen.

Lisäominaisuudet:

* Jos lähdesignaali on todella luja, voi useimmilla DI-bokseilla vaimentaa sisääntulevaa signaalia 20-40 dB. kytkimen nimi useimmiten on PAD
* Jos DI-boksiin tulevasta signaalista kuuluu maalenkistä johtuvaa huminaa, voi GROUND LIFT -kytkimellä yrittää saada sen häviämään
* Kalliimmissa DI-bokseissa voi lisäksi löytyä myös vaiheenkääntö nappi, jolloin jos sinulla on käytössäsi esimerkiksi stereolähde kuten kosketinsoittimet ja soundi kuulostaa todella ohuelta, voi tilannetta yrittää korjaamalla kääntämällä toisesta kanavasta vaiheen.

Käyttö:

Yksi DI-boksin yleisinpiä tehtäviä on muuntaa esimerkiksi kitarasta, koskettimiesta tai bassosta lähtevä signaali linjatasoiseksi, jotta sitä voidaan ajaa esimerkiksi mikserin linjatuloihin.

Passiivisia DI-bokseja voi käyttää myös "köyhän miehen reamp-bokseina", jolloin DI-boksi kytketään "väärinpäin" ja se muuttaa matala-impedanssisen lähtösignaalin korkeaimpedanssiseksi signaaliksi. Käytännössä siis lähtö tietokoneesta kytketään linkki-liitäntään ja input-liitäntä kytketään kitaravahvistimen sisääntuloliitäntään.

Ylhäällä suora kopsaus, artikkeli löytyy alkuperäisessä muodossaan mikseriwikistä, jonka löytää helposti jos vain jaksaisi käyttää sitä googlea...
Mitäs sitte?

Tomppa
Viestit: 1650
Liittynyt: 12 Joulu 2006, 21:02
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tomppa » 21 Huhti 2008, 18:01

Suosittelen Pekka Mäkelän Kotistudiota.
Up to eleven!!!

Vastaa Viestiin